Najlepsze włoskie restauracje w Warszawie

Lubisz pasty, pizzę, lasagnę czy tiramisu? To świetnie, bo przygotowaliśmy dla Ciebie zestawienie kilku najlepszych włoskich restauracji w stolicy, gdzie poczujesz prawdziwy smak i klimat słonecznej Italii. Oto nasze propozycje:

Giancarlo Ristorante Italiano przy ul. Wilczej 8 – to bardzo przytulny lokal, w którym serwuje się wykwintne dania kuchni włoskiej. Jego właścicielem jest Sycylijczyk Giancarlo Russo, który mieszka w Polsce od 1998 r. W karcie dań restauracji pojawiają się nie tylko makarony czy pizza, ale także świeże ryby, owoce morza, dziczyzna i sezonowe warzywa oraz owoce. Co ważne, pasty przygotowywane są na miejscu, więc ich smak jest naprawdę wyjątkowy. Oczywiście do przyrządzania potraw używa się wyłącznie wysokiej jakości składników, często sprowadzanych prosto z Włoch.

Delizia na ul. Hożej 58/60 – to bardzo kameralna restauracja, która raczy swoich gości przepysznymi daniami tworzonymi wyłącznie z wysokiej jakości wyselekcjonowanych produktów pochodzących z Włoch. Należy do Luki Bo oraz Lorenzo Robustelliego. W ich niewielkim menu pojawia się mnóstwo dań rybnych oraz całkiem spory wybór win, które o dziwo, można zamawiać na kieliszki. Właściciele dbają o podniebienia i samopoczucie klientów najlepiej jak umieją, dlatego mogą się pochwalić sporym gronem stałych bywalców.

Casa Sicilia przy ul. Ogrodowej 37 – restauracja należy do Domenico Celony, rodowitego Sycylijczyka, który dba o smak serwowanych potraw i dobry kontakt z odwiedzającymi go klientami. Wnętrze urządzono bardzo skromnie, ale z klasą, a odwiedzający to miejsce goście mogą raczyć się smakołykami w towarzystwie gwiazd włoskiego kina m.in. Sophii Loren. W karcie można znaleźć wszystkie popularne i charakterystyczne dla kuchni włoskiej dania m.in. spaghetti alla carbonara, risotto z grzybami, cannoli i wiele innych. Ceny nie są wygórowane, a jedzenie doskonałe!

Porto Massimo przy ul. Zwycięzców 32 – na odwiedzenie tego miejsca powinny się zdecydować osoby gustujące w rybach i owocach morza. Restauracja należy do Massimo Mauri, który prowadzi ją wspólnie z Joanną Piechowską. W lokalu serwowane są m.in. sałatka z ośmiornicy, carpaccio z miecznika, ale także makarony, risotto, ravioli oraz pizza, więc z pewnością każdy znajdzie coś, co trafi w jego kubki smakowe. Naturalnie szefostwo dba o najwyższą jakość składników, które pozyskuje wyłącznie od sprawdzonych dostawców. Kucharze przygotowują również własne ciasto.